Dlaczego weganie nie jedzą jajek? Co jest w nich złego?

Weganie to wegetarianie, którzy nie jedzą jajek ani żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego.  Niektórzy mówią, że weganizm to bardziej wymagająca forma wegetarianizmu, a ja uważam, że najzdrowsza i najbardziej etyczna. Dieta wegańska.

Wiele osób uważa, że odrzucenie jajek i nabiału to zbyt duży hardcore, że​​jest to zbyt ekstremalne i zbyt restrykcyjne.  Wolą formę wegetarianizmu, która obejmuje i zezwala na jajka i inne produkty zwierzęce, które według nich nie powodują śmierci ani krzywdzenia żywych stworzeń. No i tu jest problem- bo powodują. I to cholernie dużo cierpienia! Zwłaszcza jajka.

Wegetarianom gotującym dla dzieci często zaleca się włączenie do diety jajek.  Kobiety w ciąży, które są wegetariankami, często robią to samo.  Zaletą jaj jest to, że są bardzo pożywne.  Zawierają te same składniki odżywcze co mięso, ponieważ stanowią źródło pożywienia dla embrionalnego pisklęcia. Ale to nie argument, by je spożywać. W końcu burger z popularnej sieciówki też zawiera jakieś wartości odżywcze i dużo białka, ale oprócz tego ma od groma szkodliwego tłuszczu, więc nikt rozsądny nie mówi o nim, że jest zdrowy. Czemu więc robimy tak z jajkami? Przestańmy wierzyć w mity, szukajmy prawdy!

Nowoczesne techniki uprawy oparte na maksymalnym wyzysku zwierząt i trzymaniu ich w ciasnych klatkach, co jest mocno nieetyczne, przekonują coraz większą liczbę ludzi, że spożywanie jajek jest po prostu moralnie niewłaściwe.  Farmy, w których produkowana jest większość jaj dostępnych na półkach supermarketów, wyrządzają szkody i zadają  cierpienie milionom kur.  Są trzymane w ciasnych warunkach bez przestrzeni do poruszania się i angażowania się w naturalne zachowania.  W rezultacie dziobią się nawzajem i ich dzioby muszą zostać usunięte.  Ich nogi są zniekształcone i tracą pióra.

Niektórzy z nas wybierają jaja na wolnym wybiegu, ale nie ma uzgodnionej definicji tego, co oznacza chów na wolnym wybiegu.  Bez wizyty na fermie bardzo trudno jest dowiedzieć się, jak traktowano kury, które wyprodukowały jaja.  Nawet na wolnym wybiegu pisklęta zostały wybrane tak, aby zapewnić, że są samicami.  Ogromna liczba samców piskląt jest odrzucana w tym procesie i trafia do żywności przygotowywanej przemysłowo.
Możesz zdecydować się na hodowanie własnych kur.  Hodowla przydomowego drobiu staje się coraz bardziej popularna.  Ale nawet tutaj trzeba podjąć decyzje etyczne.

Kury

pharmrx.site”>

, które już nie składają jaj, tradycyjnie trafiają na ubój. Zatem czy to etyczne? Nie. A czy etyczne jest jedzenie jaj z hodowli przemysłowej, gdzie małe kurczaki płci męskiej SĄ MIELONE ŻYWCEM, bo są traktowane jako odpad? Nie, nie i jeszcze raz nie. Jak w ogóle można robić coś takiego? W jakim świecie żyjemy, że takie coś w ogóle uznaje się za normalne? Mielenie małych niewinnych istot, o którym nikt nie mówi- to cena jajek.
Istnieją również silne powody zdrowotne, aby nie jeść jajek.  Jajka są źródłem tłuszczów nasyconych.  Mogą podnieść poziom cholesterolu.  Więc jeśli martwisz się o zdrowie swojego serca i masz  powiedziano ci, aby obniżyć poziom cholesterolu, warto pomyśleć o diecie wegańskiej.  Dorosła osoba może spożywać zbilansowaną dietę, która nie zawiera jaj.